10 sikkerhetstips inspirert av Halloweenfilmer

Hvilket sammentreff at både Cyber Security Awareness Month og Halloween foregår i oktober. Halloween er en tid for skrekk og spenning, men det er også en tid for å reflektere over viktigheten av sikkerhet. Skumle filmer gir oss ikke bare frysninger, men også verdifulle lærdommer for en tryggere hverdag. Her er 10 sikkerhetstips hentet rett fra ikoniske halloweenfilmer, tilpasset for å hjelpe deg med å beskytte dine digitale verdier.


Halloween (1978)

Tips 1: Hold programvaren oppdatert 

Akkurat som Laurie Strode alltid er på vakt mot trusler, bør du sørge for at alle dine enheter og programvare er oppdatert. Oppdateringer inneholder ofte sikkerhetsfikser som beskytter mot nye sårbarheter. Hackere utnytter ofte kjente sikkerhetshull i utdatert programvare, så ved å holde alt oppdatert, reduserer du risikoen for angrep betydelig.

Tips 2: Bruk sterke passord 

Michael Myers er kjent for sin utholdenhet når han jakter på sine ofre. Kriminelle jobber like iherdig for å få tak i påloggingsinformasjonen din, og derfor bør du streve etter å bruke sterke, unike passord på alle dine kontoer. Unngå enkle passord som er enkle å gjette, og bruk en passordbehandler for å holde styr på dem. Et sterkt passord bør inneholde en kombinasjon av bokstaver, tall og spesialtegn, og være minst 12 tegn langt. Det bør ikke være brukt flere steder, eller lagret på enheter, felles dokumenter eller nettlesere.

 

Michael Myers minner oss om viktigheten av å være årvåken.





A Nightmare on Elm Street (1984)

Freddy Krueger angriper i drømmene, og det er skummelt nok i seg selv. Det minner oss om at trusler kan komme både når og hvor vi minst venter det.

Tips 3: Vær forsiktig med e-postvedlegg 

Freddy Krueger kan dukke opp når du minst venter det, akkurat som skadelig programvare kan skjule seg i e-postvedlegg. Som karakterene i A nightmare on Elm Street må du også være årvåken. Åpne aldri vedlegg fra ukjente avsendere, og vær forsiktig selv med kjente avsendere hvis noe virker mistenkelig. Er det en kort tidsfrist eller at det er usannsynlig at du skulle mottatt denne meldingen.

Skadelig programvare kan infisere systemet ditt og stjele sensitive data eller skade filene dine.

Tips 4: Bruk to-faktor-autentisering 

For å beskytte deg mot det marerittet et uventede angrep er, bør du aktivere tofaktorautentisering (2FA) på alle dine kontoer. Dette legger til et ekstra lag med sikkerhet ved å kreve en ekstra bekreftelse i tillegg til passordet ditt. Selv om noen får tak i passordet ditt, vil de ikke kunne logge inn uten den andre faktoren, som ofte er en kode sendt til telefonen din eller i app.



Scream (1996)

Ghostface bruker telefonen til å terrorisere sine ofre, noe som minner oss om viktigheten av kommunikasjonssikkerhet.

Tips 5: Vær forsiktig med personlig informasjon 

Ghostface manipulerer sine ofre ved å samle informasjon om dem. Del aldri personlig informasjon som adresse, telefonnummer eller økonomiske detaljer med ukjente eller på usikre plattformer. Identitetstyveri og svindel er vanlige konsekvenser av å dele for mye informasjon på nettet.

Tips 6: Bruk sikre kommunikasjonskanaler 

Akkurat som karakterene i “Scream” må være forsiktige med hvem de snakker med, bør du bruke sikre kommunikasjonskanaler som krypterte meldingsapper for å beskytte dine samtaler mot avlytting. Kryptering sikrer at bare du og mottakeren kan lese meldingene, noe som beskytter mot avlytting og datalekkasjer.





The Exorcist (1973)

Demonbesettelsen i “The Exorcist” minner oss om at noen ganger kan trusler komme fra innsiden.

Tips 7: Overvåk systemaktivitet 

Akkurat som presten i “The Exorcist” må overvåke Regans tilstand, bør du overvåke systemaktiviteten på bedriftens enheter. Verktøy som SOC kan oppdage uvanlig aktivitet som kan indikere et sikkerhetsbrudd. Dette inkluderer overvåking av nettverkstrafikk, filendringer og brukeratferd for å oppdage mistenkelig aktivitet tidlig.

Tips 8: Begrens tilgang til sensitive data

For å forhindre at en “demon” tar over dine systemer, bør du begrense tilgang til sensitive data. Sørg for at kun autoriserte personer har tilgang til viktige filer og informasjon. Implementer tilgangskontroller og bruk prinsippet om minste privilegium, som betyr at brukere kun får tilgang til data og systemer de trenger for å utføre sine oppgaver.

Tips 9: Lås alltid skjermen din når du forlater arbeidsstasjonen.

Kanskje er det en “elektriker” på besøk på kontoret som gjerne skulle hatt tilgang til filene på datamaskinen din. En skummel tanke, men du kan faktisk ikke vite med 100% sikkerhet at alle nær deg er til å stole på, selv om du tenker at du kjenner de godt.




The Shining (1980)

Jack Torrances nedadgående spiral i “The Shining” minner oss om viktigheten av å ha hodet på plass og en plan for sikkerhet.

Tips 10: Ha en beredskapsplan 

Akkurat som du vet risikoen av å jobbe på digitale plattformer, visste familien Torrence i The Shining om faren for at vinteren kom med en god dose galskap. Så en beredskapsplan i tilfelle dette gjentok seg når Jack og familien flyttet på hotellet, burde vært på plass i forkant. Du bør også ha en sikkerhetsplan for å håndtere potensielle sikkerhetsbrudd. Dette inkluderer rolleavklaring, kontinuitetsplan, regelmessige sikkerhetskopier, kommunikasjon og respons under sikkerhetshendelser, oversikt over kritisk infrastruktur, nødvendige kontaktpunkter og opplæring av ansatte i sikkerhetsprosedyrer. En god sikkerhetsplan hjelper deg med å reagere raskt og effektivt på trusler, minimere skade og gjenopprette normal drift.

 

Slik den digitale angrepstrenden ser ut i dag er det tredjepartsleverandører som blir hyppigst benyttet i målrettede angrep der målet er et større offer. Vi ser også at de som først har blitt angrepet får sin informasjon offentliggjort slik at de er enklere mål for flere ondsinnede aktører. Tilslutt er det en bekymring at kunstig intelligens blir brukt for å skalere angrepene i større grad, samtidig som selve svindelepostene nå inneholder mye ekte informasjon og linker som gjør de vanskeligere å oppdage.

Cybersikkerhet handler om å være årvåken, forberedt og alltid ett skritt foran de som ønsker å skade oss. det hjelper vi deg med.

 
 

Styrk din sikkerhet

Sikkerhetsteknikerne i Cyberon Security har bistått mellomstore og større bedrifter med SOC, incident response, pentesting og proaktive sikkerhetstiltak siden 2014. Møt oss gjerne for å se hvordan vi kan styrke din arbeidsplass.

 
Neste
Neste

6 grunner til å øke din endepunktsikkerhet